Met rituelen vorm aan verandering geven bij rouw en verlies

Geschreven door Miranda Schutten
 29 januari 2020

rouwkost & troostvoer

Toen ik in juni 2018 mijn diploma als rouw- en verliesdeskundige heb ontvangen van www.buronazorg.nl, had ik al een aantal cliënten, die ik mocht begeleiden door hun land van rouw.

Samen gingen we op zoek naar troostvoer voor hun vorm van rouwkost. Mooie, indringende gesprekken, verdrietige herinneringen maar ook blije, sessies waarin mijn cliënten slingerden tussen diepgevoelde ellende en vertrouwen dat de toekomst ooit weer mooi zou worden. Vaak liet ik hen iets doen met hun handen: wroeten in klei, mozaïeken met glas, scheuren, plakken, knippen met tijdschriften of kliederen met verf. Woorden voor het verdriet dat zij ervoeren, kwamen dan als vanzelf, soms tot verbazing van de cliënt zelf.

Afwisselende gedachten van hoop en vrees, in de theorie bekend als het duaal procesmodel, is heel normaal als je een zwaar verlies hebt geleden. Het ene moment denk je dat de pijn nooit ophoudt, ben je bang om te gaan huilen uit vrees dat de tranen nooit zullen stoppen en het andere moment zie je ineens de zon schijnen en hoor je jezelf plannen maken voor de toekomst.

Na een zwaar verlies moet je jezelf als het ware opnieuw uitvinden, ontdekken wie je bent zonder jouw geliefde partner, zonder die baan of juist met die nare ziekte of handicap.

Vorm aan verandering

 

Ik help graag zoeken naar troostvoer voor ervaren rouwkost, soms is er ook geen andere baat dan troostvoer, maar ik ben ook van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Gaandeweg mijn werkzaamheden heb ik ervaren dat rouwkost en troostvoer een product van me is. Want naast meelopen door een land van rouw begeleid ik individuen en organisaties ook in het voorkomen van en omgaan met rouw en verlies.

Als HR-manager heb ik gezien dat rouw en verlies in meer zit dan het verliezen van een dierbare alleen. Ook het verlies van je baan, een collega of allerlei veranderingen binnen de organisatie kunnen gevoelens van verlies en rouw oproepen. In organisaties wordt dat vaak weerstand genoemd.

Ook in organisaties kan ik mensen helpen bij ingrijpende gebeurtenissen. Dat doe ik als ritueelbegeleider door vorm te geven aan veranderingen met een ritueel en symbolen; even stilstaan bij een transformatie, gevoelens en emoties die daar bij horen betekenis geven en zo die belangrijke momenten markeren.

Daarom is rouwkost & troostvoer vanaf 2020 onderdeel van www.mirandaschutten.nl

Logo Miranda Schutten - Vorm aan Verandering

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly