Tijdcapsule

Geschreven door Miranda Schutten
 31 december 2020

Wat een bijzonder jaar is 2020!

Het jaar van de Coronapandemie.

Het jaar waarin mondkapjes niet meer alleen voor Aziaten zijn.
Het jaar waarin verstilling oorverdovend werd.
Het jaar van vliegschaamte en niesangst.

Het jaar waarin thuiswerken ineens voor iedereen beschikbaar is geworden. En waarin we hebben geleerd dat balans belangrijk is want alleen maar thuiswerken is ook niet alles.

Het jaar met blokjesfeesten, een kerstdis met slechts 3 gasten, kapot gewassen handen, een enorme stijging van de verkoop van kippen en puppy’s, het jaar waarin ook veel mensen hun eigen moestuintje begonnen.

Het jaar ook waarin wel elkaar veel minder hebben aangeraakt en geknuffeld.
2020 met “1,5 metersamenleving” als het woord van het jaar.

Het jaar waarin we geraakt zijn, ervaren hebben dat we verbonden willen zijn, we zoveel meer vragen hebben gesteld over zingeving.

De afgelopen weken heb ik iedere ochtend de dagstart van Marion Reijerink gevolgd (https://www.marion.tc/trainingen/dagstart). Een hele mooie manier om de dag in rust en stilte te starten en bewust te kijken naar 2020. Wat heb jij ontvangen in 2020? Wat heb je gegeven? En langzaam ook al kijken naar 2021, want……….

…….Hoe ontwikkelt dit zich verder?

Wat gebeurt er als we straks grotendeels gevaccineerd zijn? Gaan we terug naar hoe het was of zitten we in een verandering van tijdperk in plaats van in een tijdperk van veranderingen?
Hoe zou het zijn als mensen daar in het jaar 2121 iets over lezen? En dan niet als geschiedschrijving middels de nieuwste extended version van Google, maar persoonlijke verhalen, persoonlijke symbolen vinden? Jouw persoonlijke verhaal kunnen lezen met jouw bespiegelingen over 2020, jouw ervaringen, jouw symbolen?

Daarom wil ik je uitnodigen om op jouw eigen manier vorm aan de verandering te geven. Op de valreep van 2020 naar 2021 jouw eigen tijdcapsule te maken en die op een speciale plek te begraven in de hoop dat jouw capsule over een hele lange tijd gevonden wordt en mensen van dan helpt een beeld te krijgen van de tijd waarin wij nu leven.

Doe je mee?

EindejaarsRitueel “mijn 2020 Tijdcapsule”

Nodig:
Grote glazen pot met deksel of een kistje of trommel
Briefpapier
Pen
Tijdschriften
Eventueel kleine voorwerpen die je herinneren aan gebeurtenissen uit 2020

Groeipapier (te verkrijgen via https://giftskikker.onetoshop.eu/nl/home)

Werkwijze:
Schrijf de komende dagen een brief aan jezelf over het afgelopen jaar 2020 waarin je beschrijft hoe jij dit jaar hebt beleefd. Wat waren lichtpuntjes, waar ben je dankbaar voor, wat heeft je geholpen, wanneer was jij sterk als een berg en wanneer was het moeilijk voor je? Wat is er niet goed gegaan? Wat wil je in 2020 laten en wat wil je meenemen naar 2021? Misschien wil je iets vertellen over hetgeen Corona met jou heeft gedaan, ben je zelf ziek geweest of één van jouw dierbaren? Misschien heb je iemand verloren aan Corona? Worstel jij met alle maatregelen?

Je mag hiervan ook een moodboard maken of plaatjes of tekeningen op je brief plakken. Misschien zijn er specifieke voorwerpen die je ook wilt toevoegen aan je brief.

Stop alles in jouw glazen pot, kistje of trommel en sluit deze goed af. Je zou je brief in een afsluitbare plastic zak kunnen doen.

Schrijf daarna op het groeipapier wat jouw wensen en dromen zijn voor het komende jaar. Wat zou je heel graag willen bereiken, waar zou je meer van willen en waarvan juist minder? Welke stappen wil je letterlijk maar ook figuurlijk zetten?

Ga naar een plek die voor jou heel bijzonder is. Misschien is het jouw achtertuin of die ene boom in jouw lievelingspark. Misschien een bankje ergens in het bos waar je vaak wandelt. Begraaf met aandacht jouw pot met brief en andere voorwerpen maar nog niet de brief op het groeipapier.
Misschien wil je jouw spullen begraven in stilte, misschien wil je heel bewust iets uitspreken. Ter inspiratie zou je het volgende gedicht uit kunnen spreken:

“Dankjewel voor alles wat ik hier achterlaat
Herinneringen die mijn jaar 2020 beschrijven.
Alles in deze tijdcapsule staat
voor de lessen die ze me leerden.
Er waren tranen, er was pijn en frustratie, er was veel
en er was liefde waarmee
Ik achterlaat wat in 2020 mag blijven.
Dankjewel mijn leven in 2020, het is goed”

Als je met aandacht afscheid hebt genomen van dat stukje 2020 mag je jouw groeipapier met alle wensen en dromen voor het komende jaar op jouw herinneringen begraven.
Mogen de zaadjes symbool staan voor al jouw dromen die komend jaar gaan bloeien.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly